Träna dina djupa magmuskler.

Många av er känner säker till hur viktigt det är att vi tränar våra inre magmuskler som på latin heter rectus transversus abdominis. Förutom våra inre magmuskler så har vi våra yttre och inre sneda bukmuskler som på latin kallas obliquus internus och obliquus externus och sen har vi vårt sexpack, alltså våra yttre magmuskler som på latin heter rectus abdominis.  

Våra inre magmuskler är som en korsett som håller upp bålen och stabiliserar ryggen. Det är viktigt att vi tänker på att träna denna muskel. Extra viktigt är det för oss kvinnor som gått igenom en förlossning att göra övningar för att stärka bålen men även för dig som har ryggproblem. 

Övningarna är inte de roligaste men de är betydelsefulla. Gör övningarna i lugnt tempo och fokusera på att hitta rätt muskel. Gör du övningarna för fort så är det lätt hänt att du kopplar på de yttre magmusklerna istället. En regel du kan tänka på är lite och lätt så blir det rätt.

Om du tänker att din core är som ett hus där bäckenbotten är golvet, djupa mag och ryggmusklerna är väggarna och diafragman är taket så ska allt detta samverka. Så du ska alltid börja med att aktivera bäckenbotten genom att knipa i ändtarmen och lyfta musklerna (slidan)upp i kroppen. För att lägga till bålen kan du tänka att du har en dragkedja där du drar ihop magen nerifrån och upp till bröstbenet. Du ska aktivera lite och lätt så blir det rätt.

Övning 1

Stå på alla fyra och håll en neutral svank. Handen är i linje med axeln och knät är i linje med höften. Aktivera bäckenbotten och dra upp dragkedjan. Tryck sedan ner motsatt hand och knä i golvet. Håll i 10 sekunder, slappna av 10 sekunder och håll igen.

Övning 2

Ligg på magen med underarmarna i marken. Aktivera bäckenbotten och dra upp ”dragkedjan” så magen åker upp från golvet. Håll i 10 sekunder och slappna sedan av i 10 sekunder innan du gör övningen igen. 

Övning 3

Ligg på rygg, benen ut, benen i 90 grader. Aktivera bäckenbotten och dra upp ”dragkedjan”. Svanken ligger lätt mot marken. Du ska inte svanka utan ha en neutral rygg. Doppa en tå i taget och tänk på att hela tiden ha en aktiv bäckenbotten/bål.

Hittar du inte dina inre magmuskler direkt så ska du inte bli bekymrad. Det kan ta ett tag att få kontakt med dom. Hoppas du gillar övningarna.

Fler bloginlägg

Kostrådgivning & enkla tips

5 tips på hur du håller i träningen under sommaren

Utomhusträning är mer än bara träning

NYHET – Mammaträning Online

Enkla tips på hur du får in rörelse i vardagen.

SommarBootcamp ONLINE v 22-27