När kan jag som nybliven mamma börja träna?

En fråga jag får ganska ofta.

Det finns generella råd gällande detta och där står det att du ska vänta 6-8 veckor om du haft en vaginal förlossning och 10-12 veckor om du fött med kejsarsnitt. Detta gäller inte alla såklart men de flesta.

I början är det viktigt att komma in i rollen som nybliven mamma och att hinna njuta av tiden med en nyfödd. Du ska inte känna någon stress kring att komma igång.

Det som är bra att börja med så snart du kommer hem är knipövningar för att träna bäckenbotten. Knipövningar och lugna promenader är toppen att börja med, mer behövs inte. Du ”tränar” varje dag hemma när du bär din bebis och plockar, städar och grejar. Den ”träningen räcker” under dom första veckorna.

Men när du sen vill komma igång lite mer så är powerwalks i kombination med kroppsviktsövningar och övningar med gummiband/bebis lagom att börja med. Det är bra att träna hela kroppen om du tränar 1-2 gånger i veckan.

Addera sedan mindre hopp, lättare löpning när du känner att du har kontroll på din bål och bäckenbotten.

Det finns egentligen inga övningar du inte ska göra efter en graviditet utan gör det som känns bra. Kroppen är duktig på att säga ifrån om det känns konstigt. Men börja lugnt och ha tålamod i din träning. Med löpning exempelvis så kan du testa att göra några burpees innan du börjar springa för att se så du inte har någon tyngdkänsla neråt. När du sen börjar springa, börja försiktigt och börja med att växla mellan powerwalk och löpning. Gå snabbt i 3 minuter och spring i 30 sek. Sen kan du jobba dig framåt så du efter någon vecka går 2 1/2 minut och springer 1 minut o.s.v.

Barnvagnsträning i Trollhättan och i Uddevalla.

Är du intresserad av att boka in dig och få träna med andra mammor så kan du följa länken nedan. Barnvagnsträning är en bra start där vi varvar promenaden med styrkeövningar. Du som mamma får egentid om bebisen sover (som dom ofta gör ute i vagnen). Både du och din bebis mår bra av frisk luft och du hinner även prata med andra mammor medan ni går.

Fler bloginlägg

Kostrådgivning & enkla tips

5 tips på hur du håller i träningen under sommaren

Utomhusträning är mer än bara träning

NYHET – Mammaträning Online

Enkla tips på hur du får in rörelse i vardagen.

SommarBootcamp ONLINE v 22-27