Motivation till att träna

Är du en person som har svårt att komma igång med träning och få det som rutin? Då är du inte ensam. Du vet säkert hur bra det är att träna men oavsett är det många gånger svårt att komma igång. Jag postade ett inlägg på min instagram med tips på hur du kan tänka gällande detta men tänkte fördjupa mig här på bloggen. 

I Sverige är ungefär hälften av befolkningen överviktiga räknat på BMI (body mass index). Vi har idag ett mer stillasittande arbete och många spenderar hela dagarna framför en dator. 

Att få in motion och träning i vardagen är oerhört viktigt för att må bra. Men hur kan du tänka om du som person har svårt att komma igång. Du kanske har lätt för att komma igång men svårare att hålla i det? Kanske har du börjat för intensivt istället för att börja försiktigt. Att ta en rask promenad kanske kan vara starten istället för ett högintensivt pass på gymmet där du efter ditt pass är så trött så du måste vila flera dagar istället för att känna dig taggad på att träna igen. 

Tips på vad du kan göra för att komma igång

  • Hitta en träningsform du tycker om att göra. Det ska vara roligt att träna. 

Det finns många sätt att träna och . Det gäller att hitta en träningsform som DU tycker är roligt. Är det att lyfta vikter, gå på gruppass, spela fotboll eller yoga?

  • Hitta din drivkraft, varför vill du träna?

Hitta en drivkraft som håller. Jag tränar för att jag vill vara stark. Jag vill kunna bära matkassarna från bilen utan problem. Jag vill kunna åka slalom på vintern nu när jag är 40 men även sen när jag är 70 år. Jag tränar för att må bra nu men även för att må bra i framtiden.

  • Träna med människor du tycker om  och som pushar dig eller träna ensam om du hellre föredrar det.

Träna tillsammans eller själv. Vad gillar du bäst? Kanske behöver du en PT eller en kompis som pushar dig lite extra. Kanske kan du börja träna med din mamma som du inte hinner träffa så ofta som du önskar. Hos mig kan du boka PT DUO som är träning för två personer. Kanske kan det vara starten. Klicka dig vidare här nedan för mer information.

  • Träna i en miljö du blir inspirerad i

Är det utomhus, på ett gym eller hemma i trädgården. Träna där du får inspiration. Jag själv blir mer inspirerad av att träna utomhus än på ett gym. Jag älskar frisk luft och gillar tanken på att kunna variera platserna jag tränar på. Ett gym ligger där det ligger men är du ute kan du variera dig.

  • Gör allt omkring träningen så enkel som möjligt. 

För att träningen ska vara hållbar så ska det vara enkelt. På mitt tidigare jobb hade vi ett gym som jag använde tidiga mornar. Jag åkte hemifrån tidigt, tränade, duschade och sedan var jag klar för jobb vid 08.00. Det va en väldigt bra start på dagen och passade mig väldigt bra som är morgonpigg. Har du samma möjlighet på ditt jobb? Om inte kan du gå en rask promenad på lunchen med inslag av armhävningar och knäböj längs vägen. Krångla inte till det utan gör träning enkelt och lättillgängligt. Blir det för svårt och omständigt så orkar du inte till slut. 

  • Sätt realistiska mål och delmål längs vägen

Att sätta realistiska mål är viktigt. Sätt inte mål som känns övermäktiga. Du kan börja med att ha som mål att gå 10.000 steg per dag under en månad istället för 20.000 steg som du kanske tänkte från början.  

  • Börja inte för hårt. 

Planera inte in 5 träningspass i veckan till en början. Planera in 2 och lägg sedan till någon promenad emellan så kroppen hinner vila. Det är viktigt med återhämtning

  • Planera in vilka dagar du ska träna och prioritera din egna tid

Se över dina veckor och planera in vilka dagar du kan träna. Sätt dig med din partner på söndagen och se över veckan som kommer. Hur ser livspusslet ut?. Det finns alltid tid för att träna men du kanske behöver plocka bort något annat. 

  • Ge dig själv en belöning när du nått dina mål och fira.

Kanske kan det vara dom där träningskläderna som du tittat på men tyckt är för dyra. Eller kanske en dag på spa tillsammans med din bästa vän. 

Lycka till med träningen.

Fler bloginlägg

Kostrådgivning & enkla tips

5 tips på hur du håller i träningen under sommaren

Utomhusträning är mer än bara träning

NYHET – Mammaträning Online

Enkla tips på hur du får in rörelse i vardagen.

SommarBootcamp ONLINE v 22-27