Löpträning efter en graviditet och förlossning

Många mammor frågar mig efter råd och tips på hur de ska tänka gällande löpning efter sin förlossning. Jag tänkte sammanfatta detta nedan och hoppas de kan hjälpa dig om du också vill kommer igång med din löpning.

  1. 6 månader efter förlossningen rekommenderas mammor att börja.
  2. Det är viktigt att du tränat upp din BB och din core innan du börjar springa. Din BB/bål ska aktiveras automatiskt när du springer. Det är alltså inget du ska behöva tänka på under din springtur.
  3. Lyssna på kroppen. Det är fantastisk och säger ifrån om något inte känns bra. Får du obehagskänsla, känslan av att ” något är löst” i bb och de nedre regionerna är det ett tecken på att du inte är redo. Får du ont i ryggen eller kissar på dig under springturen så är det andra tecken på att du bör vänta.
  4. Du kan testa att göra några burpees för att se hur det känns. Känns det ok eller känns det inte bra? Känns det inte bra bör du backa och återgå till promenader inklusive träning av bb/bål. Känns det bra kan du börja försiktigt.
  5. Börja försiktigt med intervaller mellan jogging och gång. Exempelvis kan du under 10 minuter jogga 30 sekunder och sedan gå i 90 sekunder o.s.v.
  6. Börja springa på mjukt underlag och undvik att springa nedför då det blir för stötigt.
  7. När det känns bra kan du öka successivt och lägga till löpträning. Jag visar nedan hur du kan jobba i tabataintervaller unilateralt (med ett ben) . Sätt ett miniband runt anklarna. Ställ dig med ena foten på minibandet och det andra runt ankeln. Jobba upp och ner med ena benet under 20 sekunder, vila 10 sekunder

Lycka till med löpningen när kroppen är redo.

Fler bloginlägg

Kostrådgivning & enkla tips

5 tips på hur du håller i träningen under sommaren

Utomhusträning är mer än bara träning

NYHET – Mammaträning Online

Enkla tips på hur du får in rörelse i vardagen.

SommarBootcamp ONLINE v 22-27