Burpees

Älskar du den eller avskyr du den?

Burpees är en övning som jag länge avskydde. Nu tycker jag om den och har ofta med den i mina egna träningspass men även när jag åker hem till klienter.

En korrekt utförd burpee är en bra övning om du vill vara tidseffektiv. Du får in både kondition då den ger en rejäl pulshöjare men även styrka. En burpee är en kombinationsövning av en armhävning och ett upphopp. Du ska helt enkelt gå från stående till liggande på magen till att hoppa upp till stående igen.

Men du kan variera din burpee på många olika sätt. En vanlig burpee innebär att du börjar i stående position. Sen kommer du ner i en squat, kommer fram med händerna framför kroppen och hoppar bak med benen till en hög planka. Sedan kommer du ner som en armhävning hela vägen så bröstet nuddar marken, tillbaka upp i en hög planka, sedan hoppar du tillbaka med båda benen för att sedan göra ett upphopp och en klapp ovanför huvudet. Övningen ska gå relativt snabbt också.

Det viktiga när du gör en burpee är att ha anspänning i bålen så du inte svankar med ryggen i bottenläget. Du ska också när du hoppar tillbaka upp, hoppa upp på hela fotsulan så du inte landar på tårna.

Men det finns varianter om du vill förenkla övningen.

För att förenkla
  1. Du kan gå bak med benen när du står i en hög planka istället för att hoppa.
  2. Du kan gå bak med ett ben i taget och sedan hoppa tillbaka i en hög planka så du gör ett hopp i plankpositionen istället för två.
  3. Du kan undvika hoppet när du kommer tillbaka upp och bara klappa händerna ovanför huvudet.
  4. Du kan komma ner på knäna när du kommer ner till armhävningsposition istället för att stå på fötterna.

Jag har gjort en video på min instagram där jag visar olika varianter på en burpee om du vill se i vidopformat. Följ länken nedan och klicka dig vidare till instagram från startsidan

Lycka till med dina burpees.

Fler bloginlägg

Kostrådgivning & enkla tips

5 tips på hur du håller i träningen under sommaren

Utomhusträning är mer än bara träning

NYHET – Mammaträning Online

Enkla tips på hur du får in rörelse i vardagen.

SommarBootcamp ONLINE v 22-27